FEEDBACK

ALL-IN Fredrik Nygård: Nordens värsta gambler och bedragare

Om spelmissbruk och dess konsekvenser

Sammanfattning av direkt feedback från åhörare/publik (som själva frivilligt deltagit i en online enkät) efter de sextio (60) första föreläsningarna som hållits höstterminen 2022 och vårterminen 2023.

Uppskattat totalt antal åhörare: ca 6300 personer

Antal ifyllda enkäter: 825 st (13,1% utav uppskattat antal åhörare).

Skriv valfri feedback om föreläsningen: (totalt 495 st kommentarer)

Topp 75 positiva kommentarer

1) "En ögonöppnare in till spelvärlden och spelmissbruk som väckte många tankar. Tror själv att föreläsningen kan ha en bra påverkan på någon som kanske löper risk för att bli spelmissbrukare. Vi hör alla om spelmissbruk, men största delen har ingen aning vad det faktiskt handlar om."

2) "Mycket bra föreläsning, enligt mig räckte tiden inte till. Föreläsningen skulle gärna ha fått vara längre med mera fördjupning. Förståeligt dock att det var en begränsad tid. Innehållet var mycket lärorikt, tankeväckande och intressant. Många frågor som snurrade efteråt i huvudet. Skulle mycket gärna läsa en bok om föreläsningens innehåll."

3) "Jag gillade föreläsningen för att han förklarade bra och var rolig att lyssna på, han var en helt fantastisk föreläsare."

4) "Jätte intressant och tankeväckande, speciellt då man känner någon som även gått igenom detta. Viktigt att unga får veta konsekvenser som spelberoende för med sig. Du är så modig och stark!"

5) "Otroligt berörande, jag skulle jättegärna ha velat höra hela historien och alla detaljer som tyvärr blev bortlämnade på grund av tidsbrist."

6) "Det var väldigt intressant och ett viktigt ämne. Skulle kunna lyssna på det ännu längre."

7) "Föreläsningen var bra i förebyggande syfte väldigt bra för unga människor höra. Jag märkte att det väckte frågor hos ungdomarna. I vår grupp var det väldigt bra att få höra vad som gjorde Fredrik fri. Föreläsaren hade en väldigt bra röst och betoning som gjorde att det var lätt och behagligt att lyssna på i nästan 2 timmar."

8) "Den bästa föreläsningen jag varit på i år."

9) "Otroligt bra och känslomässig föreläsning!"

10) "Den var bra för man förstod hur mycket det faktiskt kan ställa till med att spela med pengar."

11) "Tack för föreläsningen! Jättebra och lärorik och främst tankeväckande. Synd bara att det finns så mycket detaljer som inte hann med men skulle vara jätteintressant att t.ex. läsa en bok om ditt liv med alla historier eller något liknande."

12) "Du borde skriva en bok om ditt liv."

13) "Det var modigt att du berättade om dina problem. Tack så mycket och tack att du hjälper andra."

14) "Väldigt bra föreläsning! Och en otrolig respekt till dig Fredrik som har tagit dig igenom allt!"

15) "Det fick mina problem att verka väldigt små."

16) "Du är en förebild för många!"

17) "Fredrik fångade allas uppmärksamhet."

18) "Den var mycket bra, intressant, informativt, viktigt och spännande."

19) "Tycker att föreläsningen var fantastisk man skulle kunna göra Fredrik Nygårds historia till en film."

20) "Den var väldigt bra och borde berättas till flera skolor."

21) "Jätteintressant och verkligen en ögonöppnare."

22) "Mycket intressantare än alla andra föreläsningar vi haft i skolan. Eftersom du berättade om utifrån egen erfarenhet var föreläsningen mycket personlig och intressant att följa med. Det var även bra hur realistiskt du framträdde ämnet och hur du berättade utan skam om allt du upplevt. Fint jobbat!"

23) "Fredrik talade på ett intresseväckande sätt."

24) "Händerna ner bästa föreläsningen jag någonsin varit på. Skulle ha kunnat lyssna på föreläsningen hela dagen. En spännande, intressant, väl genomförd, perfekt föreläsning."

25) "Ett riktigt problem som påverkat mig. Föreläsningen var helt fantastisk och känslosam. Ärligt sagt bästa jag hört. Tack!"

26) "Intressant ämne, väldigt detaljerat!"

27) "Lite obekväma stolar men SÅ intressant, också väldigt hemskt att människor kan råka ut för händelser som dessa. Det var en av de mest intressanta föreläsningar som jag någonsin hört."

28) "Älskar ditt skägg."

29) "Den var jätteintressant och man ville bara lyssna mera för att det blev så spännande."

30) "Jag tycker det var en mycket bra föreläsning. Trodde jag skulle somna när jag fick höra att den skulle vara 90 minuter lång, men nej, första föreläsningen på länge ja orka lyssna på. Fredrik pratade spänningsfyllt och tydligt. Och så var han rolig men även seriös."

31) "Jag tyckte att föreläsningen var väldigt bra och känsloväckande. Jag vet inte om jag varit på en så här bra föreläsning någonsin. Verkligen bra och en tankeställare."

32) "Den var superbra och intressant. Jag skulle kunna rekommendera den i princip till varje person jag möter på gatan!"

33) "Föreläsningen var mycket givande och intressant. Trevligt att Fredrik vågar prata öppet om detta för det var riktigt ögonöppnande att lyssna på det. Jag satt hela föreläsningen med kalla kårar för det väckte mycket känslor. Tack för en superbra föreläsning!"

34) "Väldigt givande och tankeväckande. Fredrik kunde berätta händelserna på ett väldigt bra sätt, vilket orsakade att jag inte tappade intresset. Väldigt inspirerande."

35) "Den var intressant. Stor respekt åt Fredrik, det är helt säkert ett svårt ämne att prata om."

36) "Bästa föreläsningen som vi haft."

37) "Bra föreläsning och intressant att få en deep dive in i någons liv som har kämpat med spelberoende."

38) "Väldigt intressant och ögon-öppnande."

39) "Den var jätteintressant. Det kändes som om det inte kunde ha hänt på riktigt, samtidigt som det ändå var tydligt att det var både självupplevt och sant."

40) "Väldigt naturlig talare, trevlig att höra på. Fantastiskt sätt att börja föreläsningen med videon."

41) "Väldigt fint att få höra en personlig story. Den var hela tiden intressant. Inte en enda tråkig sekund."

42) "Jag tycker det var synd att du inte hade mera tid. Jag hoppas att det kommer en bok väldigt snart."

43) "Det skulle inte ha kunnat vara någon bättre att hålla föreläsningen. Väldigt intressant och väl presenterat."

44) "Något jag uppskattade i denna föreläsning är att den inte försökte dölja den glamorösa sidan som ibland visar sig, trots att det är frågan om ett missbruk. Även beteenden som klassas som missbruk har höjdpunkter. Ibland får det en att må lite lite bättre, eller oftare handlar det om att lätta på illamåendet, för en stund. Annars skulle ingen falla för det. Även missbruk har ljusa stunder och det är det som gör det så mörkt."

45) "Fredrik Nygård borde skriva en bok. Skulle sälja bra."

46) "Storyn var mycket intressant och tankeväckande. Jag som följer poker fick en djupare syn på allt."

47) "Jag älskade föreläsningen, den var lärorik och väldigt bra presenterad."

48) "Strålande föreläsning, mycket tankeväckande. Stort tack!"

49) "Väldigt ögonöppnande. Extremt väl förklarad eftersom det var baserat på egen upplevelse. Bra på grund av att det inte försökte finfröklaras utan realiteterna lyftes upp."

50) "Fantastisk story, väldigt bra marknadsföring för en eventuell bok. Tankeväckande och känslosam fastän föreläsaren var rätt så stoisk. Väldigt engagerande."

51) "Det är intressant att höra om dessa saker från någon som har verkligen hamnat leva igenom den djupa ändan. Bra föreläsning."

52) "Jag tycker den var mycket intressant och viktig för unga vuxna som börjar vara i den åldern att dom kan spela olika casinospel."

53) "Det var den bäst föreläsningen jag någonsin har varit på. Jag har aldrig förut lyssnat på en hel föreläsning utan att titta på min telefon, det här var första gången jag inte gjorde det. Föreläsningen var väldigt intressant. Den var också rolig och samtidigt väldigt bra presenterad."

54) "Jag tyckte det var intressant och skulle gärna läsa en bok eller se en film om detta."

55) "Väldigt intressant, bra humor, sugen på att läsa din bok."

56) "Jag har hört om spelmissbruk förut men jag har aldrig tänkt att det skulle kunna gå så illa som det gick för Fredrik. Det var verkligen en ögonöppnare och jag lärde mej många nya saker."

57) "Föreläsningen var en av mina livs mest intressanta och spännande. Jag skulle vilja höra så mycket mera om Fredriks liv, alla detaljer om bara möjligt. Det var inte bara alla spännande historier i föreläsningen som var intressanta, det var också väldigt lärorikt. Jag kan inte vänta att läsa mera om Fredriks liv och om det kommer ut en bok om honom kommer jag definitivt läsa den. Jag önskar det allra bästa för Fredrik. Tack så mycket för föreläsningen!"

58) "Det var jättebra och intressant, väckte mycket tankar och föreläsaren var bra!"

59) "Det var bra och intressant. Jag skulle gärna läsa en bok om detta."

60) "Tack för föreläsningen, den väckte inte endast känslor om spelmissbruk, utan även livet i sin helhet. Det var mycket jag inte visste från förut. Samtidigt var den intressant och trevlig att lyssna på."

61) "Helt superintressant! Jag skulle ha kunnat lyssna på en 900 minuters föreläsning."

62) "Den visade realiteten om spelberoende på ett ärligt sätt och fick verkligen en att tänka. Mycket värdefull och rörande information. Tack!"

63) "Jätteintressant och skulle ha kunnat lyssna i flera timmar om de varat så länge. Jag ser fram emot att läsa boken när en sådan kommer."

64) "Det var en väldigt intressant historia och jag uppskattade att det finns någon som vågar prata om seriösa problem som detta."

65) "Den var intressant och fick en att tänka på saker och ting, t.ex. om ens eget liv. Väldigt berörande föreläsning. Får en att inse att det inte är skamligt att tala om ekonomiska problem. Har själv skam i familjen angående skulder och register prickar som jag inser att borde vara helt okej att tala om och våga öppna upp om men ingen annan tycker det i familjen. Tack för föreläsningen!"

66) "Tyckte den var väldigt intressant! Det var bra att spelberoende presenterades mera personligt, inte bara fakta. Det gjorde föreläsningen mera intressant och man fick en bra förståelse av hur spelberoende kan vara i verkligheten. Det var även bra att både bra och dåliga sidor nämndes så att man fick en bild av helheten. Skulle ha varit bra om föreläsningen hade varit lite längre så att man inte missade några detaljer. Annars en jätteinformativ föreläsning!"

67) "Den bästa föreläsningen jag varit på, väldigt lärorik! Det borde göras en film om detta!"

68) "So I’m gonna say this in English even though I’m fluent in Swedish, I’m just more comfortable this way I hope that's okay. So I thought this was SUPER interesting and I would love to just listen to you talk for HOURS if you need to. It’s really unfortunate that you only had time to talk for 75-80 minutes. I’ll probably buy the book you’re working on when it comes out. I think it’s really important to bring these issues out of the shadows and inform others of this. I personally also have issues with my mental health, maybe not exactly like this, but I do have issues with pathological lying, depression, anxiety and so on. I think that was a great speech and I’m so glad I was there to hear it!"

69) "Helt SUPER!!! Skulle vilja lyssna hela berättelsen, jätteintressant! Hoppas du kan släppa en bok om det, eller podd."

70) "Super fin föreläsning. Väckte mycket känslor och det kändes som om jag skulle ha kunnat leva in mig i din story emellanåt när du berättade den så bra. Fint att du har kommit i gång igen med ett normalt liv. Jag skulle ha kunnat lyssna på dig i flera timmar, STORT tack!"

71) "Längsta och kortaste föreläsningen skolan ordnat. Den tog längst tid men kändes kortast. Viktigt och tankeväckande innehåll. Jag är tacksam för föreläsningen."

72) "Det var otroligt intressant att lyssna på. Fredrik berättade mycket bra och gav en klar och inlevelserik bild. Jag tycker att föreläsningen var mycket informativ och ögonöppnande. Jag är mycket berörd och inspirerad av att han lyckas berätta så levande och så öppet om sitt liv med sitt missbruk. Föreläsningen är väldigt viktig speciellt bland äldre ungdomar, då man oftast börjar spela med vänner. Jag tror att det gav en mycket bra bild på verkligheten och hoppas att han kommer hit igen för att fortsätta berätta om sitt liv."

73) "Denna berättelse behöver en film!"

74) "Jag har själv spelat på nätcasino i 1 vecka som underårig men slutade efter en stor vinst. Fastän jag nu har slutat så var det väldigt intressant och det hjälpte mig att förstå hur det kunde ha gått om jag inte hade slutat."

75) "Jag tyckte den var intressant men jag blev väldigt chockad och min hjärna höll bokstavligen på att sprängas. Jag konstaterade att mitt liv är nog inte så dåligt som jag fått det att framstå."Topp 5 negativa kommentarer

1) It was dull, inte alls intresseväckande. Jag nästan somnade flera gånger.

2) Tråkig, jag ville höra om självmordet.

3) Bajs

4) Långtråkig men bra för den tog upp skoltid.

5) Intressant men ganska långtråkig.Topp 5 konstruktiv kritik

1) Mer visuellt stöd under berättelsen kunde vara ett gott stöd för publiken.

2) Jag tycker föreläsningen var mycket intressant och lärorik. Pratet var tydligt och underhållande. Historien var mycket spännande och gav mig en bredare bild av ämnet spelmissbruk. Den var även tankeväckande och får mig att inte vilja spela i framtiden. Det som skulle kunnat göras bättre var att berätta mera om processen av att sluta, vad för positivt detta resulterade i och vad som hände efteråt.

3) ”Jag tyckte det var väldigt intressant, speciellt filmen i början var en bra detalj. Man skulle ha kunnat visa bilder under tiden som man pratade, vilket skulle ha gett variation. Jag skulle också vilja säga att den skulle kunna ha varit längre så att man skulle få höra ännu mer av den egna historian, för att höra konkreta exempel på vad som kan hända är ändå det mest intressanta. Däremot tror jag att det skulle ha blivit allt för långt om man skulle ha gjort den längre, det fanns redan några som sade att de tyckte att det kändes som en lång stund att sitta och lyssna. Kanske man kan förbättra det med mera variation? Just med bilder och sådant. Iallafall, tack för föreläsningen!”

4) ”Intressant livsöde, minsann. Tyvärr tycker jag fokus blev lite för mycket på 'framgångarna', siffror och vinstsummor. Hade önskat mer om konsekvenserna; hur man kan gå vidare med det bagaget. Förstår att det kunde bli väldigt personligt och intimt, men då åhörarna är tonåringar skulle det vara viktigt med vilka sociala konsekvenser ett beroende, ljug och bedrägerier kan ha. Hade också hoppats på att få konkreta tips och råd om var man kan söka hjälp och vilka behandlingsmetoder som finns. Andra än Gud.”

5) Jag tycker det skulle vara bra om man berättade om hur man kan hjälpa en spelmissbrukare på bästa sätt. Alltså folk som är i ens omgivning. Men väldigt bra föreläsning annars.